Wat is een SSL certificaat en waarom is het zo belangrijk?

SSL certificaten zijn versleutelde verbindingen die zorgen voor vertrouwen bij je websitebezoekers. Een belangrijk onderdeel van zaken doen is het verzorgen van een vertrouwde omgeving voor de klant. SSL certificaten zorgen ervoor dat je veilige verbinding tot stand kan brengen. Om ervoor te zorgen dat bezoekers hun verbinding veilig is, bieden browsers speciale visuele aanwijzingen die een laten zien dat je ook daadwerkelijk SSL verbonden bent.

SSL certificaten zijn een sleutelpaar en bestaan uit een publieke en een privé sleutel. Deze sleutels werken samen om zo een versleutelde verbinding tot stand te brengen. Het certificaat wat zichtbaar is op jouw website, bevat een onderwerp. Dit onderwerp is jouw identiteit als website-eigenaar.

Om een SSL-certificaat te krijgen, zal je een Certificate Signing Request (CSR) aan moeten maken op je server. Tijdens dit proces worden beide sleutels gegenereerd. Het CSR-gegevensbestand die je naar de SSL Certificatenverstrekker (CA) stuurt bevat de publieke sleutel. Vervolgens gebruikt de CA het CRS-gegevensbestand om een gegevensstructuur te maken die aansluit op je privé sleutel. Zonder deze privé sleutel zelf in gevaar te brengen. De CA ziet de privé sleutel dus nooit.

Wat ontzettend belangrijk is voor het SSL-certificaat. Is het te laten ondertekenen door een vertrouwde CA. Een erkende 3e partij die je website beoordeeld op veiligheid! Iedereen kan een SSL- certificaat aanmaken, maar het verifiëren en instaleren kan als een ingewikkeld en tijdrovend proces worden ervaren, als je niet weet wat je doet.

Zodra je SSL-certificaat geverifieerd is door een erkende CA, dan vertrouwd de browser nu ook de identiteit van jouw SSL-certificaat. De browser laar daarop de gebruiker/bezoeker van de website weer weten dat de website veilig is en zal de gebruiker van je website meer vertrouwen hebben bij het invoeren van vertrouwelijke informatie zoals: E-mailadressen, telefoonnummers etc.